Serviciul de Ajutor Maltez din România (SAMR) continuă să se implice în acțiuni caritabile. Voluntarii acestui Serviciu au început distribuirea a 500 de pachete cu alimente destinate familiilor nevoiașe din județul Mureș.
Acțiunea este parte din planul organizației de a susține persoanele afectate economic de criza COVID-19, ale cărei efecte devin tot mai pregnante în rândul categoriilor sociale defavorizate.
Distribuția pachetelor se va finaliza până la sfârșitul săptămânii, cu ajutorul echipelor de voluntari maltezi din județ și nu numai. În total, un număr de 250 de persoane vor primi acest ajutor constând în alimente de bază (făină, ulei, zahăr) și alte produse.
Beneficiarii sunt, în principal, persoane în vârstă, peste 200 de pensionari cu venituri foarte mici, dar și persoane cu dizabilități sau familii sărace cu mulți copii.
„Se vorbește foarte mult despre impactul medical al pandemiei, dar prea puțin despre oamenii care fie și-au pierdut locurile de muncă, fie au rămas fără susținere în urma acestei crize COVID-19”, spune Ferenc Tischler, secretar general al SAMR.
„În cazul a mii de vârstnici, această criză a însemnat adâncirea stării de sărăcie și acutizarea problemelor sociale cu care deja se confruntau. Una dintre cele mai vulnerabile categorii din România a trebuit să înfrunte perioada de carantină cu venituri mici și într-o stare de izolare socială aproape totală, cu prea puțin ajutor venit din partea instituțiilor”, a adăugat Ferenc Tischler.
Ajutorul oferit celor 250 de mureșeni este posibil mulțumită unei finanțări pe care SAMR a obținut-o din partea The Global Fund for Forgotten People. Alte acțiuni similare sunt programate, în perioada următoare și în Sighetul Marmației și în Cluj-Napoca, unde, zilnic, 120 de vârstnici sunt sprijiniți cu o masă caldă. Numărul total al beneficiarilor ajunge la 455. Valoarea totală a alimentelor distribuite se ridică la peste 20.000 de dolari.
În perioada martie – mai, filialele și sucursalele malteze din România au ajuns la persoanele aflate în situații de risc de peste 100.000 de ori, distribuind aproape 80.000 de pachete de alimente și produse de imediată necesitate, oferind, în același timp, și servicii sociale de susținere. Înființată în 1991, organizația are, în prezent, 17 filiale în întreaga țară, derulând programe în beneficiul persoanelor aflate în nevoie: vârstnici, bolnavi, persoane cu deficiențe, copii din familii defavorizate și alte grupuri defavorizate.
Voluntarii SAMR se implică constant pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie să ducă o viață demnă , fără să țină cont de etnia , religia , sexul sau apartenența politică a acestora, militează pentru respectarea valorilor creștine, promovează cultura și respectul între oameni și construiesc spiritul comunitar.